Spoštovani starši!

Z današnjim dnem smo vstopili v drugi teden letošnjega šolskega leta. Pred nami je jesen, ki je navadno povezana tudi s prvimi prehladnimi obolenji. Danes smo že prejeli nekaj klicev zaskrbljenih staršev, ki so pri svojih otrocih opazili simptome prehladnega obolenja. Seveda vsako prehladno obolenje niti slučajno ni povezano s koronavirusom, a zaskrbljenost staršev v teh časih je razumljiva. Starši niste vedeli, ali lahko otroci s prehladom pridejo v šolo. Navodilo MIZŠ pravi, da lahko v šolo hodijo le zdravi otroci. Starši morate presoditi, kako resen je prehlad ali pa se posvetujte z osebnim zdravnikom. To še posebej velja, če se otrok slabo počuti, je utrujen, ima nahod, vročino ali kašelj. Vsekakor je bolje, da otrok preventivno ostane nekaj dni doma in v tem času bo običajni prehlad izzvenel. Če simptomi ne izginejo ali se stanje celo poslabša, pa je nujen obisk pri zdravniku.  Dr. Janez Tomažič (Medicinska fakulteta v Ljubljani) o tem pravi: »Nekateri otroci, ki so okuženi s koronavirusom sploh nimajo simptomov ali pa so le-ti slabo izraženi. Simptomatski otroci največkrat kašljajo, imajo bolečine v žrelu in temperaturo do 38 °C. Bolezen se lahko začne tudi kot driska ali bruhanje. Ker otroci večinoma prebolevajo okužbo v blagi obliki in jih bolezen ne »položi v posteljo«, so pomembni prenašalci virusa, zato je izredno pomembno, da družina upošteva načela samoizolacije (14 dni) in s tem prepreči prenos bolezni na t. i. tvegane skupine ljudi.«

Ker ste nekateri starši zaradi znakov prehladnega obolenja preventivno že obdržali svoje otroke doma in ste izrazili skrb glede šolske snovi, vas obveščamo, da bomo od srede, 9. septembra 2020 dalje na spletni strani OŠ Hudinja odprli stran, kjer boste lahko starši našli fotokopije snovi – zvezkov za določen predmet (po dnevih) in odsotni učenci si bodo snov lahko prepisali. To seveda ni pouk na daljavo, ampak zgolj objava gradiv – na ta način bodo lahko učenci tekoče prepisovali učno snov in ne bo si potrebno izposojati zvezkov od sošolcev, kar je v tem času lahko tvegano. Če bo potrebno, bodo učitelji manjkajočim učencem po vrnitvi v šolo snov na kratko pojasnili.

In še nekaj besed o zaščitnih maskah. V zadnjih dneh lahko poslušamo novice iz različnih šol, kjer se pojavljajo primeri okužb. Posledice so, da gredo v karanteno posamezni razredi, več razredov ali pa cela šola. Zapiranje oddelkov in šol ni dobro in prinaša veliko dodatnih težav in skrbi šoli in staršem: pouk na daljavo, varstvo učencev in druge. Večina strokovnjakov v Sloveniji in po svetu zagovarja uporabo zaščitnih mask v skupnih prostorih, kjer ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje. V šoli so to predvsem garderobe in hodniki. Ponovno priporočamo staršem, da ob prihodu v šolo in ob odhodu učenci nosijo zaščitne maske. Prav je, da pri tem pomislimo tudi na druge in ne zgolj nase – to, da učenci nosijo masko nekaj minut ne predstavlja nobene težave in ugotavljamo, da učenci to priporočilo zelo dobro upoštevajo. Ker se že začenja obdobje prehladnih obolenj, je uporaba mask lahko toliko bolj pomembna. Staršem svetujemo, da otrokom nabavite otroške pralne maske za večkratno uporabo, ki so na prodaj praktično povsod po zelo ugodnih cenah. Učenci naj imajo v torbi plastično vrečko, kamor bodo spravili masko, saj v učilnici ni potrebna.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo!

J. Berk, ravnatelj