Slavni znanstvenik Albert Einstein je nekoč zapisal: »Najbolj nerazumljivo pri vesolju je, da je razumljivo!«. Da zelo dobro poznajo in razumejo vesolje so dokazali naši učenci, ki so sodelovali na državnem tekmovanju iz astronomije, ki je potekalo v soboto, 14. januarja 2023. Že na šolskem tekmovanju so pokazali izvrstno znanje in letos se je državnega tekmovanja udeležilo rekordno število učencev 8. in 9. razreda – skupaj osem.

Na državnem tekmovanju, ki so se ga udeležili najboljši učenci iz osnovih šol iz celotne Slovenije, so učenci dve polni uri reševali zelo zahtevne naloge – besedilne in računske, uporabljati pa so morali tudi zvezdno karto neba.

Rezultati, ki so jih dosegli naši učenci so izjemni, saj je vseh osem učencev osvojilo priznanje – bodisi zlato (3), bodisi srebrno (5). S tem smo bili tudi najboljši med vsemi sodelujočimi šolami.  Dobitniki zlatega priznanja so: Taja Svet, Jernej Bornšek in Kaja Štuklek. Zelo blizu zlatega priznanja sta bila Vid Strašek in Neja Drobne, ki sta osvojila srebrno priznanje, enako pa velja tudi za Emo Freitag, Arabelo Kostanjevec in Nika Radiška.

Učenci so se na tekmovanje pripravljali pri pouku in izven pouka – tudi ob sobotah. Ker je za tako dobrimi rezultati skrito veliko znanja in truda, si vsi učenci zaslužijo iskrene čestitke.

Jože Berk, mentor