V četrtek, 19. 10. 2023, smo si učenci predmetne stopnje ogledali opereto z naslovom »Dežela smehljaja«.
Ob osmi uri smo se zbrali pred dvorano Zlatorog, od koder nas je v Ljubljano odpeljal avtobus. Vozili smo se dobro uro in se med vožnjo imeli lepo ob pogovoru s sošolkami in sošolci. Čas nam je tako hitreje minil. Pred ogledom operete smo si ogledali tudi pomembnejše znamenitosti Ljubljane. Sprehodili smo se ob Ljubljanici, se ustavili na Tromostovju ob Prešernovem spomeniku ter pot nadaljevali do Narodne in univerzitetne knjižnice, kjer smo prisluhnili nekaterim zanimivostim o sami zgradbi – tako zunanjosti kot notranjosti. Pot smo nadaljevali do Napoleonovega spomenika, ki je poznan tudi kot Ilirski steber ali Spomenik francoski Iliriji.
Po ogledu znamenitosti smo se odpravili na ogled predstave.
Zgodba govori o lepi deklici Lizi, ki dobi darilo kitajskega plemiča Sou-Čonga. Ob njegovem obisku Dunaja se zaljubita, a ju hoče njegov položaj ločiti, zato se odloči Liza zapustiti Dunaj, da bo lahko srečna z njim. Ko sliši Gustl – dekličin prijatelj, da gre Liza na Kitajsko, se odloči, da ji sledi. Na Kitajskem pa Liza ni srečna tako kakor je pričakovala. Ko spozna, da Sou-Čongu tradicija veleva, da se mora poročiti s še štirimi dekleti, se odloči, da bo svojo ljubezen zapustila. S sabo vzame še Gustla, ki pa se je med obiskom dvora zaljubil v Sou-Čongovo sestro. Sou-Čong in sestra se z nasmeškom (čeprav oba zelo trpita) poslavljata od Lize in Gustla, saj morata svoja čustva skriti. Zgodba pusti odprti konec, da si lahko vsak sam predstavlja, kaj se je zgodilo.
Ogled operete je bil zanimiv, saj si je večina takšno predstavo ogledala prvič. Polni lepih vtisov smo se, malo čez drugo uro popoldan, vrnili nazaj v Celje.

Ema Karolina Ahčin 8.c