Svetovni dan čebel obeležujemo 20. maja. Na naši šoli smo ga obeležili z izdelavo panoja, kjer so zapisani tudi različni zanimivi podatki o čebelah in prepričani smo, da jih marsikdo še ni poznal. S tem smo želeli učencem približati ta dan in jih opomniti na pomembnost obstoja čebel.
V Sloveniji se njihovega izjemnega poslanstva ljudje dobro zavedajo, zato je čebelarstvo močno zasidrano v slovensko tradicijo. Cvetoči travniki in gozdovi so domovanj kranjske sivke, avtohtone slovenske podvrste čebele. Zanimiv je podatek, da imamo v svetovnem merilu Slovenci največ čebelarjev na prebivalca.
Dobro poznavanje življenja in dela teh marljivih žuželk so Slovenci skozi zgodovino širili tudi po svetu. Slovenija diha s čebelami, zato ni čudno, da se je prav tu rodila ideja o svetovnem dnevu čebel. Izbran pa je bil datum rojstva velikega poznavalca čebel iz 18. stoletja, Antona Janše. Janša je bil prvi čebelarski učitelj na dvoru habsburške cesarice Marije Terezije. Z uveljavljanjem metod čebelarjenja, ki so jih s pridom uporabljali kranjski čebelarji, je povzročil pravo revolucijo v tedanjem čebelarstvu. Med drugim je uvajal čebeljo pašo, redefiniral vlogo trotov, vse pa popisal v dveh knjigah, ki so še danes dobrodošel priročnik za marsikaterega čebelarja.

Maruša Zorko