5. razred: Celjski dom v Baški

termin: 10. 9. 2018–14. 9. 2018

Učenci 5. razredov se bodo v času od 10. 9. do 14. 9. 2018 udeležili poletne šole v naravi v Baški na otoku Krku. Učenci bodo nastanjeni v prenovljenem Celjskem domu v Baški. Celjski dom leži v neposredni bližini ene najlepših plaž jadranskega morja, Vele plaže v Baški. Obdan je s travnato površino, ki ponuja prostor za oddih, aktivno preživetje prostega časa in piknik kotiček. V otroškem delu je za namen kolonije in šole v naravi pripravljenih 10 sob z nadstropnimi posteljami, v skupni kapaciteti 80 ležišč, s tremi večjimi skupnimi kopalnicami, veliko jedilnico in pokritim prireditvenim prostorom.
Poudarek šole v naravi bo na učenju plavanja in izpopolnjevanju plavalnih veščin. V okviru šole v naravi bodo poleg plavanja izvedeni naravoslovni in tehniški dnevi (družboslovje, naravoslovje), vožnja z ladjico, obisk akvarija, ogled mesta in okolice ter pohodništvo in kolesarstvo. Učenci imajo na voljo tudi veliko športnih in sprostitvenih dejavnosti.
Cena 5-dnevnega letovanja je 146,24 €. V ceno je vključeno: 4-krat polni penzion (zajtrk, kosilo, popoldanska malica, večerja), neomejena količina napitkov, dodatno kosilo pred odhodom, sendviči in napitek ob odhodu, vaditelji plavanja in prevoz. Za vsakega učenca državni proračun prispeva 67,60 €, kar pomeni, da bo dejanska cena šole v naravi za posameznega učenca v resnici 78,64 €. Starši boste plačali stroške šole v naravi v treh mesečnih obrokih po izstavljenih položnicah.
Osnovni motiv za organizacijo šole v naravi v Baški je, da vsi učenci v času osnovne šole preživijo en teden na morju in v naravnem okolju izpopolnijo plavalne veščine.

7. razred: Dom CŠOD Burja

termin: 4. 3. 2019–8. 3. 2019

CŠOD BURJA je postavljen na grebenu polotoka Seča. Poleg glavne zgradbe ima dom še šest bungalovov, zunanje igrišče in bazen. Glede na lokacijo doma učencem celovito predstavimo slovensko Istro, saj v času bivanja učenci spoznajo značilnosti bližnje okolice doma in primorskega sveta. Učijo se zunaj: na kolesu, v kanuju, peš, v obmorskih mestih, v krajinskih parkih, ob morju, med mediteranskim rastjem. Dovolj časa je tudi za spoznavanje veščin preživetja v naravi: kako uporabimo kompas, postavimo šotor, zakurimo ogenj, streljamo z lokom.
Med vsebinami, ki jih ponujajo v domu so: geografska orienatacija, zdravilne rastline in začimbe, vreme in vremenski pojavi, mornarski vozli, Piran – mesto spomenik, sestava prsti, bivakiranje in drugo.
Šola v naravi je podpora in nadgradnja učnega načrta različnih šolskih predmetov. Program šole v naravi je namenjen prepletanju aktivnosti v naravi, spoznavanju okolja ter osebnostnega in socialnega razvoja. Šola v naravi lahko vključuje tudi dneve dejavnosti (kulturne, naravoslovne, športne in tehniške dneve). Večdnevno bivanje je enkratna priložnost za razvijanje pristnih stikov z vrstniki, socialnih spretnosti in delovnih navad.
Učenci bodo pred odhodom dobili še natančen časovni razpored življenja in dela v domu. Šola v naravi bo trajala 5 dni. Prispevek na udeleženca je 66,40 €, k tej vsoti pa je potrebno prišteti še stroške avtobusnega prevoza.