5. razred: Celjski dom v Baški

termin: 12. 9. 2022–16. 9. 2019

Učenci 5. razredov se bodo v času od 12. 9. do 16. 9. 2022 udeležili poletne šole v naravi v Baški na otoku Krku. Učenci bodo nastanjeni v prenovljenem Celjskem domu v Baški. Celjski dom leži v neposredni bližini ene najlepših plaž jadranskega morja, Vele plaže v Baški. Obdan je s travnato površino, ki ponuja prostor za oddih, aktivno preživetje prostega časa in piknik kotiček. V otroškem delu je za namen kolonije in šole v naravi pripravljenih 10 sob z nadstropnimi posteljami, v skupni kapaciteti 80 ležišč, s tremi večjimi skupnimi kopalnicami, veliko jedilnico in pokritim prireditvenim prostorom. Celjski dom v Baški je kot nalašč za organizacijo poletne šole v naravi, saj ponuja vse, kar lahko ponudi obmorsko letovišče. 

Poudarek šole v naravi bo na učenju plavanja in izpopolnjevanju plavalnih veščin. V okviru šole v naravi bodo razen plavanja izvedeni naravoslovni in tehniški dnevi (družboslovje, naravoslovje), vožnja z ladjico, obisk akvarija, ogled mesta in okolice ter pohodništvo in kolesarstvo. Učenci imajo na voljo tudi veliko drugih športnih in sprostitvenih dejavnosti.

V ceno šole v naravi bo vključeno: 4-krat polni penzion (zajtrk, kosilo, popoldanska malica, večerja), neomejena količina napitkov, dodatno kosilo pred odhodom, sendviči in napitek ob odhodu, vaditelji plavanja in prevoz. Za vsakega učenca državni proračun prispeva 70,30 €, kar pomeni, da bo dejanska cena šole v naravi za posameznega učenca nižja za navedeni znesek. Starši boste plačali stroške šole v naravi v treh mesečnih obrokih po izstavljenih položnicah.

7. razred: Dom CŠOD Gorenje

termin: 28. 11. 2022–2. 12. 2022

Gorenje je slikovita pohorska vasica, ki leži na jugovzhodni strani Zreškega Pohorja. Od Zreč je oddaljena 6 km, do smučišča in klimatskega zdravilišča na Rogli pa 11 km. Z nadmorske višine 760 m se odpira čudovit razgled skoraj do Maribora in Celja. Na Pohorju so še tipične pohorske hiše. Tu lahko proučujemo domače obrti – kovaštvo, vpliv človeka na preoblikovanje pokrajine, spoznavamo turizem, gospodarstvo, kulturnozgodovinska dediščina. Za središče Pohorja so značilni nižinski do višinski gozdovi. Geološka sestava tal temelji na magmatskih kamninah. Tu so visokogorska barja z značilnim rastlinstvom in živalstvom, travniki in številni vodotoki.

Šola v naravi je podpora in nadgradnja učnega načrta različnih šolskih predmetov. Program šole v naravi je prepletanje aktivnosti v naravi, spoznavanja okolja ter osebnostnega in socialnega razvoja. Način življenja z vedno več elektronskega razvedrila in komuniciranja povzroča, da otroci več časa preživijo v zaprtih prostorih, za računalniki in pred televizijo, zato je večdnevno bivanje enkratna priložnost za razvijanje pristnih stikov z vrstniki, socialnih spretnosti in delovnih navad. Narava je učilnica, učno sredstvo in objekt raziskovanja, na katerem temeljijo naravoslovni predmeti. Znanje, doživljanje in razumevanje naravnih procesov, ki je poleg učenja v razredu pridobljeno tudi v naravnem okolju, je bolj kvalitetno in trajno. Učenci (starši) bodo dobili pred odhodom natančen časovni razpored življenja in dela v domu v času šole v naravi.