5. razred: Celjski dom v Baški

termin: 18. 9. 2023–22. 9. 2023

Učenci 5. razredov se bodo v času od 18. 9. do 22. 9. 2023 udeležili poletne šole v naravi v Baški na otoku Krku. Učenci bodo nastanjeni v prenovljenem Celjskem domu v Baški. Celjski dom leži v neposredni bližini ene najlepših plaž jadranskega morja, Vele plaže v Baški. Obdan je s travnato površino, ki ponuja prostor za oddih, aktivno preživetje prostega časa in piknik kotiček. V otroškem delu je za namen kolonije in šole v naravi pripravljenih 10 sob z nadstropnimi posteljami, v skupni kapaciteti 80 ležišč, s tremi večjimi skupnimi kopalnicami, veliko jedilnico in pokritim prireditvenim prostorom. Celjski dom v Baški je kot nalašč za organizacijo poletne šole v naravi, saj ponuja vse, kar lahko ponudi obmorsko letovišče.

Poudarek šole v naravi bo na učenju plavanja in izpopolnjevanju plavalnih veščin. V okviru šole v naravi bodo razen plavanja izvedeni naravoslovni in tehniški dnevi (družboslovje, naravoslovje), vožnja z ladjico, obisk akvarija, ogled mesta in okolice ter pohodništvo in kolesarstvo. Učenci imajo na voljo tudi veliko drugih športnih in sprostitvenih dejavnosti.

V ceno šole v naravi bo vključeno: 4-krat polni penzion (zajtrk, kosilo, popoldanska malica, večerja), neomejena količina napitkov, dodatno kosilo pred odhodom, sendviči in napitek ob odhodu, vaditelji plavanja in prevoz. Za vsakega učenca državni proračun prispeva 70,30 €, kar pomeni, da bo dejanska cena šole v naravi za posameznega učenca nižja za navedeni znesek. Starši boste plačali stroške šole v naravi v treh mesečnih obrokih po izstavljenih položnicah.

Osnovni motiv za organizacijo šole v naravi v Baški je, da vsi učenci v času osnovne šole preživijo en teden na morju in v naravnem okolju izpopolnijo plavalne veščine.

7. razred: Dom CŠOD Vojsko

termin: 15. 4. 2024–19. 4. 2024

Vojsko se razteza na nekaj nad 1000 m visoki planoti. Ko se iz doline povzpnemo na planoto, se nam odpre čudovit pogled na okoliške hribe, Trnovski gozd na eni in visoke gore na drugi strani. Tu še raste zelenjava brez kemičnih pripravkov in domače krave se še vedno pasejo na neokrnjenih pašnikih, polnih zdravilnih zelišč. Sredi vasi se dviga hrib Školj, s katerega je ob jasnem vremenu viden ves alpski svet s Triglavom, pogled pa nam seže vse do Ljubljanske kotline. Vojsko je s svojo okolico zanimivo tudi zaradi rastlinstva. Ob potoku Gačnika je zanimivo mokrišče, na katerem rastejo kar tri vrste mesojedih rastlin. Na Hudourniku pa je rastišče tako toploljubnih kot hladnoljubnih rastlin. Na drugo svetovno vojno spominjajo mnogi spomeniki, spominske plošče, obeležja in stavbe.

V šoli v naravi se pedagoški proces, ki poteka v osnovni šoli, nadaljuje, meje med vzgojo in izobraževanjem se zabrišejo. Gre za večdnevni proces vzgajanja in izobraževanja, ki temelji na medsebojnem povezovanju in prepletanju vsebinskih in organizacijskih delov v celoto. V času šole v naravi imajo učenci v programu različne zanimive naravoslovne in družboslovne vsebine, športne aktivnosti in organizirane prostočasne dejavnosti v večernem času. Učenci (starši) boste pred odhodom dobili natančen časovni razpored življenja in dela v domu.