naravoslovni dan: Merjenje v fiziki

torek, 10. 10. 2023

Fizika temelji na merjenjih. Vsa važnejša fizikalna dognanja in zakoni temeljijo na ustreznem razumevanju meritev. Tudi vsako novo odkritje je treba preveriti z meritvami. Vsaka količina v fiziki je podana z merilnim postopkom in enoto. Pri merjenju je potrebno pokazati veliko natančnosti in iznajdljivosti. V okviru naravoslovnega dne se boste tudi sami preizkusili v merjenju različnih fizikalnih količin: dolžina, ploščina, prostornina, čas in masa. Delo bo potekalo v petih skupinah, kar pomeni, da boste vsi učenci delali v petih različnih učilnicah in tako spoznali veliko novih tehnik in postopkov merjenja. Znanje, ki ga boste pridobili, vam bo koristilo pri pouku fizike in pri drugih naravoslovnih predmetih. Poudarek v delavnicah bo na samostojnem delu, na pravilnem zapisovanju podatkov in rezultatov ter na pridobivanju izkušenj pri uporabi različnih merilnih instrumentov.

Pričetek ob 8.15, zaključek ob 12.35.

Učilnice: 220  207  205  222  206          

Stroški dneva: 0 €.


tehniški dan: Tekstil

sreda, 11. 10. 2023

Učenci bodo razdeljeni v pet skupin, ki se bodo izmenjavale v delavnicah. Spoznavali bodo lastnosti različnih vrst tekstilnih izdelkov in materialov in postopke njihovega vzdrževanja. Naučili se bodo, kaj pomenijo podatki na etiketi, predvsem znaki za vzdrževanje. Urili se bodo tudi v preprostih popravilih oblačil – šivali bodo gumbe in zarobili odparan rob oblačila. V eni od delavnic bodo vozlali in si izdelali zapestnico iz preje. Učenci potrebujejo peresnico in škarje.

Pričetek ob 8.15, zaključek ob 12.35.

Učilnice: 202  204  205  206  222          

Stroški dneva: 0 €.


tehniški dan: Izdelek iz domače obrti

četrtek, 12. 10. 2023

Učenci se bodo na dnevu dejavnosti domača obrt preizkusili v različnih spretnostih. Na prvi delavnici se bodo naučili izdelovali rože iz krep papirja, na drugi delavnici bodo spoznali tehniko vezenja čestitk s sukancem, na tretji delavnici bodo izdelovali vetrnico, na četrti delavnici se bodo lotili izdelave tradicionalne slovenske sladice, jabolčnega zavitka.

Pripomočki, ki jih učenci ta dan potrebujejo: škarje, lepilo, predpasnik, kuhinjska krpa, rdeč in moder flumaster.

 

Pričetek ob 8.15, zaključek ob 12.35.

Učilnice: 021  018  019  020  020          

Stroški dneva: 1 €.